DECODE THE UNIVERSE
ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ | BIG DATA ANALYTICS ;
Αναλύσαμε χρονοσειρές με δεδομένα εξωπλανητών (Python, Jupyter) και γνωρίσαμε πώς τα ρομποτικά τηλεσκόπια συμβάλλουν στην επιστημονική έρευνα για να αποκαλύψουν τα μυστικά του σύμπαντος. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την ομάδα Young Minds NKUA, το CityLab και το Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προγραμματισμού και της Εβδομάδας Διαστήματος. Συμμετείχαν ενεργά πάνω από 130 φοιτητές αλλά και 12 μαθητές του CityLab!
Highlight αποτέλεσε το Kahoot Quiz, βασισμένο στο workshop, με δώρα πανεπιστημιακά συγγράμματα προγραμματισμού από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ για τους νικητές!
Το εργαστήριό μας πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τμήματος Φυσικής, στις 3 Νοεμβρίου 2024.
Σχεδιάζουμε software μελέτης χρονοσειρών !!!
Η ανάλυση χρονοσειρών δεν περιορίζεται μόνο στην Αστροφυσική, οι εφαρμογές της καλύπτουν πολλούς τομείς, από τα οικονομικά μέχρι τη βιολογία. Μαθαίνουμε στα laptop μας, έμπρακτα, πώς η ανάλυση χρονοσειρών, δηλαδή των δεδομένων ως προς το χρόνο, συμβάλλει στη μελέτη των Εξωπλανητών.
• Ανάλυση χρονοσειρών: Θεωρία και εφαρμογές στην Αστροφυσική (και όχι μόνο!)
• Εξωπλανήτες και περιοδικότητες: Τι μας αποκαλύπτουν οι παρατηρήσεις και οι περιοδικότητες για την τροχιά και τη φύση των Εξωπλανητών.
• Python και Επιστημονικά Δεδομένα: Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Python για την ανάλυση δεδομένων. Αλγόριθμος -> Κώδικας -> Αποτέλεσμα.
Ρομποτικά Τηλεσκόπια
Πώς λειτουργεί ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο και πώς μπορούμε να παρατηρήσουμε τον ουρανό.
Η βραδιά έκλεισε με την ομιλία του Δρ. Κοσμά Γαζέα, με θέμα τα ρομποτικά τηλεσκόπια και την αυτοματοποίηση των αστρονομικών παρατηρήσεων.